JALOVEC, 27. i 28.8.2016

13.08.2016. 09:35

Dvodnevni planinarski pohod na JALOVEC (2645mnv), Julijske Alpe, 27. i 28. kolovoza 2016.

 

POLAZAK AUTOBUSA IZ:

Poreča

 u

 12,00

 sati

 sa CRODUX Poreč

Novigrada

 u   

 12,20

 sati

 sa autobusne stanice Novigrad

Buja

 u

 12,40

 sati

 sa autobusne stanice

Jalovec je jedna od najljepših planina Julijskih Alpi. Njegov visoki greben smješten je na raskrižju triju alpskih dolina. Izdiže se iznad doline Tamar/Planice, Trente i Koritnice. Pogled iz svake doline pokazuje drugačiju sliku, ali svi oni dijele isti moćni vrh - koji se sužava i ima kristalni oblik. Zato, nije ni čudo da je njegov lik dobio mjesto na grbu Slovenske planinarske organizacije i u planinarskom vodiču za Julijske Alpe, a time i najviše simboličko značenje. S visinom od 2645 m je šesta najviša planina u Sloveniji.  Slovenci  mu daju još jedan značajan epitet  i nazivaju ga „Kralj slovenskih gora“.  Sama ta činjenica je dovoljan  razlog da nas potakne na razmišljanje, te izazove  strahopoštovanje. Sa vrha se otvara izvanredan pogled na najviše vrhove Julijskih Alpi.

 

OPIS POHODA:

I dan

Autobusom stižemo u mjesto Mojstrana oko 17:00. Posjet Slovenskom planinskom muzeju u Mojstrani (1h) (http://www.planinskimuzej.si/). Dolazak u dom Koča na Gozdu oko 18:30. Večera i odlazak na raniji počinak.

 

II dan

Ustajanje oko 04:00, doručak i priprema opreme. Prijevoz od Koče na Gozdu do skakaonica na Planici. Početak uspona oko 06:00.

Hodanje do doma na Tamarju (oko 45min), te uspon na Jalovec čez Kotovo sedlo (5h 15min).

Odmor na vrhu (45min).

Spuštanje do doma na Tmarju čez Jalovšku škrbinu i dalje do parkirališta na Planici.

 

Kondicijski i tehnički zahtjevna staza. Uspon od početne točke iz Planice do vrha Jalovca (čez Kotovo sedlo) oko 6h. Nakon odmora na vrhu spuštamo se do planinarskog doma Tamarj (čez Jalovško škrbino) (5 h). Savladava se uspon od oko 1550 metara uspona.

 

Nakon odmora i jela po želji, vraćamo se na parkiralište kod skakaonica na Planici. Sveukupno trajanje hodanja oko 12h. Povratak u Istru u kasnim večernjim satima.

 

POTREBNA OPREMA: standardna planinarska oprema za visokogorje u svim uvjetima (gojzerice, jakna, gamaše, rukavice, kapa, sunčane naočale, krema za sunce, dovoljno napitaka i hrane, energetske pločice, čeone svjetiljke, oprema za kišu, štapovi za hodanje. Obavezna su i kaciga, pojas, via ferrata set sa 2 karabinera i jedna zamka.

 

CIJENA PRIJEVOZA:  250,00 kuna

Noćenje:  6€ skupno ležišće, 10€ sobe; planinar sam plaća direktno pružatelju usluge

Ulaz u muzej u Mojstrani: 5€, planinar sam plaća direktno pružatelju usluge

Odazivom na pohod, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da pohodu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana pohoda, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa pohoda u slučaju nepredviđenih okolnosti obzirom na objektivne okolnosti na terenu.

 

PRIJAVE najkasnije do utorka 23.08.2016. vodiču.

Broj mjesta: 16, popunjavamo po redoslijedu prijave!

 

Organizator:      HPD “PLANIK“ Umag

Vodič:              Goran Šepić     mob.    091 106-0510

Pomoćni vodič: Nino Salih, PD Pazinka Pazin

 

Arhiva vijesti