Izrađen novi cjeloviti zemljovid Istarskog planinarskog puta

13.12.2016. 13:36

Zemljovid je moguće nabaviti i putem našeg društva! Cijena 20,00 kn.

"U završnom djelu svečane sjednice održane u Pazinu 25. studenog 2016. godine povodom 140. obljetnice organiziranog planinarstva u Pazinu i Istri  predstavljen je i jedan vrlo važan projekt Istarskog planinarskog saveza – Zemljovid Istarskog planinarskog puta (IPP-a)."

"Zemljovid je predstavio Goran Šepić, povjerenik za nakladničku djelatnost IPS-a, ujedno i njegov autor. Šepić je u uvodu. rekao kako je zemljovid dio  većeg projekta kojeg je IPS pokrenuo još krajem 2015. godine, kada su autori odlučili vlastitim snagama izraditi novu verziju dnevnika Istarskog planinarskog puta. Aktualni dnevnik IPP-a je izdan još 2006. godine, a urednik mu je bio Milivoj Topić. U međuvremenu su neke dionice doživjele izmjene, pa je tako primjerice pomaknut početak IPP-a, a nedavno i njegov završetak. Plan je bio da se tijekom 2016. izradi zemljovid, a tijekom 2017. i novi dnevnik. Uredniku zemljovida Vladimiru Rojniću i autoru Šepiću bili su na raspolaganju GPX tragovi planinarskih puteva napravljeni u projektu izrade registra i GPX tragova planinarskih puteva HPS-a. Znanja potrebna za izradu zemljovida upotpunjena su i kroz projekt izrade topografske karte Ćićarije u suradnji sa HGSS-om.

Ovo je prvi zemljovid u mjerilu 1:50.000 koji pokriva cijelu trasu Istarskog planinarskog puta. Napravljen je na bazi besplatne OpenStreetMap vektorske podloge, dodani su GPX tragovi oko 150 kilometara planinarskih puteva. U kartografskoj i grafičkoj pripremi, korištena je dobra praksa iz projekta karte Ćićarije (grafički elementi, oznake planinarskih puteva, kalibracija sa GPS uređajima, …).

Šepić je naveo i grubu procjenu obima posla – kroz 10 mjeseci rada utrošeno je oko 250 sati rada, napravljeno 9 revizija i mnoštvo testnih otisaka.

U konačnici, nastao je zemljovid u formatu B3, na dva lista, tiskan dvostrano, a u prvoj seriji je tiskan  u nakladi od 300 primjeraka. Zemljovid je moguće nabaviti kod Istarskog planinarskog saveza.

Zanimljivost je i sufinanciranje zemljovida od strane poznatih tvrtki Garmin i Kibuba, a Šepić se posebno zahvalio i tvrtki Vetva GRAPH kod pomoći u pripremi za tisak.

Interesantno je da su autori zemljovida napraviti i korak dalje. Odlučili su zemljovid objaviti i u digitalnom obliku za Garmin GPS uređaje. Zemljovid je napravljen u Garmin KMZ formatu (Garmin Custom Map, bitmap format), svaka strana posebno (4 datoteke). Uz pomoć Garmin BaseCamp softvera, kartu je moguće jednostavno prebaciti na Garmin uređaje novije generacije. Ova digitalna verzija besplatno je dostupna putem web stranica www.istarskiplaninarskisavez.hr. IPS želi i na taj način promovirati obilazak istarskog planinarskog puta.

Prilikom svečane sjednice u Pazinu, uzvanicima je besplatno podijeljen primjerak zemljovida.

Tekst i fotografije: Goran Šepić"

Izvor: http://istarskiplaninarskisavez.hr/?p=1119