OBAVIJEST

18.06.2017. 21:35

Planinarska kuća pod Žbevnicom je od 17.lipnja 2017. godine ponovno otvorena za sve planinare, izletnike, ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

članak Glas Istre, 19.lipnja 2017.

 

pl. kuća će biti otvorena nedjeljom, a po dogovoru i subotom.

 

OBNOVLJENA PLANINARSKA KUĆA POD ŽBEVNICOM

Utočište za planinare na 851 metru nadmorske visine

 
0
 
 
 
 

Dovršetak obnove planinarske kuće pod Žbevnicom svečano je obilježen u prisutnosti pedesetak planinara iz cijele Istre. Planinarska kuća nalazi se na 851 metar nadmorske visine, na južnoj padini Žbevnice na Ćićariji, usred borove šume s klupama za odmor i obližnjim izvorom. Kućom upravlja Hrvatsko planinarsko društvo "Planik" iz Umaga. Predsjednica HPD-a "Planik" Žužana Dušanić podsjetila je da je kuća izgrađena 1996. i da je nakon 20-ak godina bila nužna njezina legalizacija i temeljita obnova.

Legalizacija i obnova

- U obnovu kuće uloženo je oko 120 tisuća kuna, od čega su dvije trećine uštede Planinarskog društva, a ostatak su donacije Hrvatskog planinarskog saveza, Istarske županije, gradova i općina sjeverne Istre te pojedinačne donacije planinara. Značajnu pomoć pružile su razne tvrtke darujući nam materijal i namještaj, istaknula je Dušanić te se posebno zahvalila Svetislavu Dušaniću koji je vodio sve poslove oko legalizacije i obnove.

Uz učešće ostalih planinara, prvenstveno članova iz podružnica u Umagu i Buzetu te planinara Robija Jermaniša, uloženo je ukupno oko 4.000 sati volonterskog rada na uređenju interijera i okoliša. Zahvala ide i planinarki Elizabeti Bistrović koja godinama vodi brigu o cvjetnim ukrasima kuće i okoliša.

Doajen buzetskih planinara Silvano Komar uručio je predsjednici HPD-a "Planik" autorski rad, maketu Planinarske kuće. Mladen Nikšić, pročelnik HGSS-ove stanice u Puli, podsjetio je na osnutak ove stanice u Planinarskoj kući Žbevnica u kojoj je ujedno obavještajna točka GSS-a. Goran Šepić, novi predsjednik Istarskog planinarskog saveza, darovao je "Planinarski vodič po hrvatskim planinama", da bude na pomoć svim posjetiteljima ove kuće i istarskih planina. Vladimir Rojnić, u ime Hrvatskog planinarskog saveza, zahvalio se "Planiku" na izvanrednom trudu i uspješno dovršenoj obnovi.

Omiljena Žbevnica

Žbevnica, sa svojih 1.014 metara nadmorske visine i prekrasnim vidicima, poslije Vojaka je najomiljenija istarska planina. Ponovnim otvaranjem planinarske kuće brojni domaći i inozemni planinari opet će imati mjesto za susrete i predahe, kao i sigurno utočište za nevremena. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

Arhiva vijesti