TRAMUNTANA, nedjelja 14. studenog 2021. godine

08.11.2021. 21:53

Jednodnevni planinarski izlet

TRAMUNTANA

u nedjelju 14. studenog 2021. godine

PRIJEVOZ: osobnim automobilima do trajektnog pristaništa Brestova

OKUPLJANJE:    

7.00 h - Dolazak u Brestovu, parkiranje i hodanje do trajektne luke (15 min)
7.30 h - Polazak trajekta, luka Brestova

OPIS:                  

TRAMUNTANA obuhvaća 1/5 ukupne površine sjeverne strane otoka Cresa, sa svojim visokim i strmim obalama, od 200 do 300 m. To je kraj sa rijetkim naseljima i oskudnom vegetacijom i velikim kraškim pašnjacima, gdje danas slobodno pasu polu divlje ovce. To je oaza jedne skoro nedirnute divlje prirode. Šumoviti dio Tramuntane nalazi se na sjeveroistoku otoka, čija površina obuhvaća cca 5 ha, koja predstavlja iznimno vrijednu prirodnu baštinu. Ovaj šumoviti dio pretežito čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova (divljih maruna).

Tramuntana je danas napuštena, vidljivi su ostaci napuštenih sela i pastirskih stanova. Prije 50 godina tu je obitavalo cca 1.500 žitelja, danas obitava cca stotinjak. Za vrijeme ljeta kada se vrate stanovnici koji su otišli trbuhom za kruhom i turisti koji dolaze na more, onda ovaj kraj izgleda kao prije. Najveći vrh Tramuntane je brdo Gorice 648 m nadmorske visine.

Na stazi smo oko 5-6 sati, duljina staze je oko 13,5 km, uspon 580 m.

TEŽINA STAZE: staza je tehnički i kondicijski srednje zahtjevna.

OPREMA: standardna planinarska; hrana iz ruksaka;

PREPORUKA: štapovi, gamaše, zaštita od kiše ...

TROŠAK: 30,00 kn po osobi za trajekt

PRIJAVA: na telefon 097/ 708 7081 do petka u 20.00 sati. U slučaju najave kiše izlet se otkazuje.

VAŽNE NAPOMENE

Svaki sudionik je dužan sam procijeniti vlastitu fizičku i psihičku spremnost za pohod, te ga svladava na vlastitu odgovornost. Molimo planinarsko ponašanje. Organizator pohoda  zadržava pravo izmjene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane COVID 19 virusom a sve u cilju zaštite zdravlja posebno skrećemo pozornost na pridržavanje sljedećih mjera :

–       Pratite i primjenjujte mjere, preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

–       Prilikom planinarenja i penjanja pridržavajte se preporučene sigurne udaljenosti. Posebno vodite računa o sigurnosnoj udaljenosti na prostoru kod planinarskih objekata, na grebenima i vrhovima. Ako je na nekom mjestu povećana gužva, pričekajte da se prostor očisti ili potražite neko drugo sigurno mjesto u blizini.

–       Izbjegavajte rukovanje, zagrljaje, pijenje iz tuđe boce, jedenje iz zajedničke posude i slične vrste bliskih kontakata.

–       U ruksaku ponesite zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju. Koristite masku za nos i usta ako se zbog prve pomoći trebate približiti osobi na udaljenost manju od preporučene.

–       Gdje god je moguće perite ruke, vodite računa o osobnoj higijeni i zdravlju.

–       Ako niste potpuno zdravi ili ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom, ostanite kod kuće.

ORGANIZATOR:  HPD Planik Umag, podružnica Poreč.

VODIČ NA STAZI: Goran Šepić

Tramuntana 2021