Planinarska tura Triglav 2014

20.05.2014. 13:39

Planinarska tura Triglav 2014

(Slovenija, Julijske alpe, 2.864 m/nmv)

SPV Istra organizira planinarski pohod na Triglav. Pohod je predviđen za max 96 učesnika, 80 planinara i 16 vodiča. Svi učesnici pohoda moraju biti članovi HPS-a.

Učesnici pohoda biti će raspoređeni u 4 grupe, određene prema težini staza.

Svaka grupa imati će 4 podskupine, koje će sačinjavati po 5 planinara + vodič.

Prilikom upisa vodit će se računa o željama i mogućnostima učesnika pohoda – a konačnu preporukudati će vodiči iz matičnog društva planinara koji se prijavljuje za pohod.

Grupa A: namijenjena je onim planinarima koji neće ići na vrh Triglava već kružnom stazom oko njega, lakim i zahtjevnim stazama.

Grupa B i C: namijenjena je onim planinarima koji će na vrh Triglava ići pretežno zahtjevnim i vrlo zahtjevnim stazama.

Grupa D : namijenjena je onim planinarima koji će na vrh Triglava ići pretežno vrlo zahtjevnim i zahtjevnim stazama.

 

Organizator ture:       Stanica planinarskih vodiča Istra (SPV Istra) pod pokroviteljstvom Istarskog Planinarskog saveza za potrebe svih planinarskih društava u Istri

 

Datum održavanja:   26/27.07.2014. godine (subota/nedjelja)

 

Cijena:                        240,00 kn po osobi, uključuje prijevoz autobusom

 

Prijevoz:                     2 autobusa za 48 ljudi svaki, ukupno 96 ljudi, 80 planinara + 16 vodiča

 

Mjesto okupljanja:    Pula, parking kod Plodina, subota, 26.07.2014 u 5:00 sati, autobus „1“ i autobus „2“

Autobus „1“ se kreće na relaciji: Pula – Pazin – Lupoglav – Buzet – Požane – Lom – Pokljuka (Rudno polje)

Autobus „2“ se kreće na relaciji: Pula – Kanfanar – Poreč – Buje – Kaštel – Lom – dolina Vrata (Aljažev dom)

Detaljna satnica kretanja autobusa objaviti će se naknadno po dogovoru sa ugovorenim prijevoznikom.

Autobusi se susreću na odmorištu Lom (autoput Kopar-Ljubljana, kod izlaza Logatec), gdje će se izvršiti prekrcavanje planinara po autobusima ovisno o grupama.

Autobus „1“ (A i B grupa) ima za krajnje odredište Rudno Polje na Pokljuki, a autobus „2“ (C i D grupa) ima za krajnje odredište dolinu Vrata (Aljažev dom)

  

Noćenje:                      Dom na Planiki (2.401 m/nmv), ukupno 50 osoba, grupe B i D,

Tržaška koča na Doliču (2.151 m/nmv), ukupno 50 osoba, grupe A i C. Cijene noćenja su oko 11 eura sa 50% popusta, ovisno o vrsti sobe. Svi domovi suopskrbljeni hranom i pićem. Vreće za spavanje nisu neophodne. Pitke vode (izvori, jezera) na turi NEMA, osim za grupe „A“ i „B“ koje idu sa Rudnog Polja, oni se mogu opskrbiti vodom na Vodnikovom domu (iznad planine Velo Polje)

 

Zahtjevnost ture:       tehnički zahtjevna (osim grupe A), kondicijski zahtjevna (sve grupe)

 

Potrebna oprema:      standardna planinarska oprema za visokogorje u ljetnim uvjetima (visokogorske cipele, jakna, gamaše, rukavice, kapa, sunčane naočale, krema za sunce, dovoljno napitaka i hrane, energetske pločice, čeone svjetiljke, oprema za kišu, štapovi za hodanje.

 

Za grupe B,C,D obavezna je dodatna oprema: kaciga, pojas, via ferrata set, 2 karabinera, 1 zamka.

Potrebni dokumenti: Važeća osobna iskaznica ili putovnica za prelazak državne granice, planinarska iskaznica sa važećom markicom za 2014 godinu, važeća zdravstvena iskaznica

 

Karta:                          Triglav, 1:25 000, izdanje PZS, 2007 g; Julijske Alpe 1:50 000, izdanje Sidarta, 2009 g

 

Vodiči:                         Saša Kardinar (grupa A), Marino Baćac (grupa B), Kristian Ružić (grupa C), Marijan Janko (grupa D), kao glavni vodiči po grupama, ostale pomoćne vodiče SPV Istra odrediti će prema potrebi, raspoloživosti i mogućnostima vodiča.

 

Rok za prijavu:               Do 15.06.2014. godine na Email ili telefone glavnim vodičima po grupama. Prijava je prihvaćena tek kada vodič grupe potvrdi planinaru da je prihvatio njegovu prijavu, te uplatom akontacije od strane planinara u iznosu od minimalno 120,00 kn. Uplata se vrši po uputi glavnog vodiča za grupu na koju je planinar prijavljen ili direktno na žiro račun SPV Istra. Za svaku grupu prima se ukupno 20 uplata-prijava.

 

Ostatak iznosa od 120,00 kn za troškove prijevoza OBAVEZNO uplatiti najkasnije do 10.07.2014 godine.(Što ukupno iznosi 240,00 kn za prijevoz).

 

Grupa A: Saša Kardinar, sasa.kardinar@gmail.com mob: 091 366 2424

Grupa B: Marino Baćac, marino.bacac@gmail.com   mob: 098 219 447

Grupa C: Kristian Ružić, kri.ruzic@gmail.com          mob: 095 905 3153

Grupa D: Marijan Janko, marijan.janko@pu.htnet.hr

 

Prijavom na turu svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istoj, da turi pristupa na vlastitu odgovornost, da posjeduje odgovarajuću planinarsku opremu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana ture te odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene plana i programa ture obzirom na objektivne i nepredvidive okolnosti na samoj turi.

 

Planirani tok ture:  

  

GrupaA:

Sa parkirališta na Rudnom Polju, najkasnije oko 13:00 sati, zajedno sa grupomB krećemo prema Studorskom prevalu i Vodnikovom domu, cca 4 sata tehnički nezahtjevnog uspona lijepim planinarskim stazama kroz šumu i po obroncima Tosca. Na Vodnikovom domu nakon kraćeg odmora uz nadopunu vode, rastajemo se od grupeB i silazimo na Velo polje te se kroz Velšku dolinu uspinjemo prema Tržaškoj koči na Doliču, cca 2 sata tehnički nezahtjevnog uspona, gdje noćimo.

 

Slijedeći dan, nakon doručka slijedi nezahtjevan silazak uređenom mulatijerom prema dolini Zadnjice. Otprilike na visini od cca 1.500 m/nmv odvaja se staza kojom se uspinjemo do prijevoja Luknja, te spuštamo se u dolinu Vrata do Aljaževog doma, gdje nas čeka autobus za povratak u Istru.

Ukupno vrijeme planiranog hoda u nedelju je cca 5 sati, tako da će biti dovoljno vremena za razgledavanje i uživanje u prekrasnim krajolicima Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav.

 

 

Grupa B:

Sa parkirališta na Rudnom Polju, najkasnije oko 13:00 sati, zajedno sa grupomA krećemo prema Studorskom prevalu i Vodnikovom domu, cca 4 sata tehnički nezahtjevnog uspona lijepim planinarskim stazama kroz šumu i po obroncima Tosca. Na Vodnikovom domu nakon kraćeg odmora uz nadopunu vode, rastajemo se od grupeA i nastavljamo u smjeru Konjskog prevala i Doma na Planiki, cca 2 sata tehnički nezahtjevnog uspona, gdje noćimo.

 

            Slijedeći dan, ustajanje u 6:00, doručak i u 7:00 započinjemo naš uspon osiguranom planinarskom stazom na Triglav, prvo prema vrhu Mali Triglav, zatim po grebenu na Triglav , cca 1,5 sat tehnički zahtjevnog uspona, kako bi se na vrhu oko 9:00 sati sastali sa grupama C i D. Nakon kraćeg uživanja u razgledima sa najvišeg vrha Slovenije i Julijskih Alpa, slijedi silazak na Planiku (cca 1,5 sati tehnički zahtjevno), a potom i silazak na Rudno Polje (cca 5 sati nezahtijevnog silaska, gdje nas čeka autobus za povratak u Istru.

Ukupno vrijeme planiranog hoda u nedelju je cca 9 sati, tako da će biti dovoljno vremena za razgledavanje i uživanje u prekrasnim krajolicima Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav.

  

Grupa C:

Sa parkirališta u dolini Vrata (Aljažev dom), najkasnije oko 13:00 sati, krećemo prema prijevoju Luknja, cca 2 sata tehnički nezahtjevnog uspona lijepom planinarskom stazom kroz šumu i pod vrhovima Stenara i Bovškog Gamsovca. Od prijevoja Luknja dalje se krećemo mulatijerom prema dolini Zadnjica. Otprilike na visini od cca 1.500 m/nmv odvaja se staza kojom se uspinjemo do Tržaške koče na Doliču, cca 3 sata tehnički nezahtjevnog uspona, gdje noćimo.

 

Slijedeći dan, ustajanje u 5:30, doručak, u 6.30 ujutro započinjemo naš uspon na Triglav, prvo na tzv. Triglavsku planotu, cca 1 sat nezahtjevnog uspona, a zatim preko triglavske škrbine na jugozapadni greben i na Triglav, cca 1,5 sat tehnički zahtjevnog uspona, kako bi se na vrhu oko 9:00 sati sastali sa grupama B i D. Nakon kraćeg uživanja u razgledima sa najvišeg vrha Slovenije i Julijskih Alpa, slijedi prvo silazak na Planiku, cca 1,5 sati tehnički zahtjevno, a potom i silazak na Rudno Polje (cca 5 sati silaska), gdje nas čeka autobus za povratak u Istru.

Ukupno vrijeme planiranog hoda u nedelju je cca 9 sati, tako da će biti dovoljno vremena za razgledavanje i uživanje u prekrasnim krajolicima Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav.

 

Grupa D:

Sa parkirališta u dolini Vrata (Aljažev dom), najkasnije oko 13:00 sati, krećemo prema Kredarici osiguranom planinarskom stazom (Tominškova pot), cca 5 sati tehnički zahtjevnog uspona. Sa Kredarice nastavljamo dalje na Planiku, cca 2 sata tehnički nezahtjevno, gdje noćimo.

 

           Slijedeći dan, ustajanje u 6:00, doručak, u 7:00 započinjemo naš uspon osiguranom planinarskom stazom na Triglav, prvo prema vrhu Mali Triglav, zatim po grebenu na Triglav, cca 1,5 sat tehnički zahtjevnog uspona, kako bi se na vrhu oko 9:00 sati sastali sa grupama B i C. Nakon kraćeg uživanja u razgledima sa najvišeg vrha Slovenije i Julijskih Alpa, slijedi silazak, najprije jugozapadnim grebenom i triglavskom škrbinom na tzv. Triglavsku planotu, cca 1,5 sat tehnički zahtjevno, a zatim prema Tržaškoj koči na Doliču te dalje uređenom mulatijerom prema dolini Zadnjice. Otprilike na visini od cca 1.500 m/nmv odvaja se staza kojom se uspinjemo do prijevoja Luknja, te spuštamo se u dolinu Vrata do Aljaževog doma, gdje nas čeka autobus za povratak u Istru.

Ukupno vrijeme planiranog hoda u nedelju je cca 9 sati, tako da će biti dovoljno vremena za razgledavanje i uživanje u prekrasnim krajolicima Julijskih Alpa i Nacionalnog parka Triglav.

 

 

Više informacija o planiranoj turi na slijedećim linkovima:

 

http://www.pzs.si/koce.php?pid=32

http://www.pzs.si/koce.php?pid=33

http://www.hribi.net/izlet/_aljazev_dom_v_vratih_triglav_tominskova_pot/1/1/125

http://www.hribi.net/izlet/zadnjica_triglav_cez_dolic/1/1/163

http://www.hribi.net/izlet/aljazev_dom_v_vratih_triglav_cez_plemenice/1/1/127

http://www.hribi.net/izlet/konec_ceste_na_pokljuki_triglav_cez_planiko_in_mali_triglav/1/1/133

 

Napomene:

 

1 . Tura se otkazuje ako je vremenska prognoza loša ili ako su vremenski uvjeti takvi da ugrožavaju sigurnost sudionika ture.

2. Vodiči zadržavaju pravo promjene i izmjene ture na terenu ako se pokaže da subjektivne i objektivne opasnosti u planini onemogućavaju sigurno kretanje.

 

 Pročelnik Stanice planinarskih vodiča Istra

 

     Saša Kardinar

 

Arhiva vijesti