21.07.24. JAVOROVA KOSA (1.015 mnv) i KAMAČNIK (Zaštićeni Značajni Krajobraz)

11.07.2024. 12:08

Polazak autobusa:(molimo na prikupnim točkama biti 10min ranije).

06:00h NOVIGRAD autobusna

06:20h UMAG autobusna

07:00h BUZET autobusna

Povratak u večernjim satima

 

PLAN PUTA:

Prvi dio (Javotrova Kosa), polazak od parkirališta kod dvorca Stara Sušica (par kilometara od Ravne Gore). Od dvorca idemo asfaltnom cestom (1 km) preko sela Čiće gdje dolazimo na šumski put koji nas vodi do sela Vrh. Od sela nastavljamo uspon šumskim putem do vrha Javorova Kosa. Putem možemo naići na bogate predjele šumskih borovnica, kojih bi u ovo vrijeme trebalo biti. Na vrhu se nalazi mjesto za žig i malo dalje je vidikovac s kojeg se pruža pogled na okolna mjesta s obzirom da sam vrh Javorova Kosa, nema otvoren vidik. Nastavljamo se spuštati do izvora „ Božji studenac“ prirodni izvor pitke vode. Predaja kaže da je ljekovit za oči.

Možda je, a možda i nije ali zasigurno je voda jako ledena i osvježavajuća u vrućim danima.

Od izvora nastavljamo šumskim putem oko vrha natrag u selo Vrh pa istim putem natrag do autobusa. Prije dolaska do autobusa svratit ćemo pogledati poučnu stazu Frankopanska šetnica koja vodi do Sušačkog jezera, uređenog za šetnju i opuštanje.

Od dvorca Stara Sušica do vrha Javorova Kosa i natrag je 3,5h hoda sa zaustavljanjima (oko 8km). Ako bude interesa da se staza zaokruži u tom slučaju stazu Javorova Kosa, obavit ćemo kružno, tj spuštamo se od izvora stazom koja dolazi s druge strane polazišne točke (11 km) i vodi nas putem uz nekoliko šumskih potoka koje dolaze do jezera i po Frankopanskoj šetnici do dvorca. Većinom staza ide šumom i vrlo malo je mjesta gdje je staza na otvorenom.

Drugi dio (Kamačnik), polazište na stazu od restorana Kamčnik koji se nalazi ispod željezničke postaje u Vrbovskom, na ušću rječice Kamačnik u Dobru.

Vrbovsko je udaljeno od Stare Sušice još nekih 20-25 min autom od Stare Sušice, s obzirom da smo na staroj cesti punoj zavoja.

Izvorište Kamačnika nalazi se na 405 metara n.m. Voda izvire iz nepoznate dubine, a do sada je istraženo 118 metara dubine izvora. Izvorište Kamačnika jedno je od 5 najdubljih u Europi. Na stjenama kanjona raste tisa - najugroženija vrsta stabala u Gorskom Kotaru. U gornjem toku Kamačnika nalazi se novo postavljena poučno - didaktička staza, koja tumači prirodne značajke zaštičenog područja. Na šetnici uz potok Kamačnik postavljena je Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija. Također, na šetnici je postavljena i botanička staza, na kojoj se posjetioci putem sadržaja info tabela mogu informirati i educirati o biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na području Značajnog krajobraza Kamačnik.

 

Duljina staze: gore u planu puta

Vrijeme hodanja: gore u planu puta

Zahtjevnost staze: obje staze nisu tehnički zahtjevne. Kod Javorove Kose potrebno je imati neke osnovne kondicijske sposobnosti iako je moguće da je odrade svi pa čak i slabije pripremljeni.

Oprema:Standardna planinarska oprema, obavezne gojzerice, štapovi za hodanje, dovoljne količine vode, krema za sunčanje, važeća planinarska i osobna iskaznica

Hrana: 15-18€ menu ručak u restoranu /ili iz ruksaka

Ulaz u kanjon Kamačnik: 5€ po osobi

Vodič: Dragana Radić (+385952062061)

 

Troškovi kotizacije: 32€ (bus + vodič) koje treba uplatiti na račun Društva 

HR29 2380 0061 1400 07662

POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: JAVOROVA/KAMAČNIK, IME i PREZIME

 

PRIJAVE NA LINK: https://forms.gle/CtV7XDfhivwk6sAP6

 

Prijave se primaju do popunjenja mjesta u autobusu.

Prijava se smatra važečom uplatom kotizacije.

 

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu.

 

Prijavom sudionik potvrđuje da se pridržava plana izleta, da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Fotografije

01-Javorova-kosa-1-1024x57620230702_10171511izlet-u-kanjon-kamacnikKanjon-Kamačnik

Arhiva vijesti