10.08.-11.08.2024. KAMNIŠKO SAVINJSKE ALPE

01.08.2024. 16:34

HPD Planik Umag organizira dvodnevni planinarski izlet u 

KAMNIŠKO SAVINJSKE ALPE,

Kamniško sedlo (1864m)

Brana (2253m)

Planjava (2394m)

PRIJEVOZ: Osobnim automobilima

OKUPLJANJE: Počivalište Lom, SLO, 7.3o am

POLAZAK: Subota 10.08 (po satnici)

POVRATAK: Nedjelja 11.08. predvečer

POKRET: Umag 5,30h(Lidl), Buzet 5,45h (dogovor)

TEŽINA: kondicijski zahtjevan, tehnički srednje zahtjevan,   (uspon na Planjavu za grupu B tehnički zahtjevan).

TRAJANJE:

1. DAN 4h + 2,00h - 2,30h (drugi dio uspona po izboru)

2. DAN caa 5h

 

OPIS IZLETA:

Subota, 10.08.

Početna točka je parkiralište u Kamniškoj Bistrici (600 m) do koje se dolazi nakon nekih 3 sata vožnje iz Istre. Kod doma u Kamniškoj Bistrici nalazi se izvor rijeke Kamniške Bistrice.

Nakon pripreme, krećemo sa hodanjem prema Kamniškom Sedlu. Uspon traje oko 4 sata i potrebno je savladati cca 1300 m uspona.

Tempo diktiramo tako da svi koji sudjeluju dođu do konačnog cilja – Kamniškog sedla na kojem se nalazi Planinarski dom Kamniška koča na 1864 m kojim upravlja PD Kamnik.

Planinarski dom leži neposredno ispod Kamniškog sedla (1903 m). Sa zapadne strane omeđeno je planinom Brana, s istočne strane Planjavom. Sjeverna padina se vrlo oštro spušta u Logarsku dolinu, a južna u dolinu Kamniške Bistrice.

U Kamniškoj koči na Kamniškem sedlu smo smješteni i imamo osiguran polupansion na bazi večere i doručka te korištenje sanitarnog čvora i tuševa.

Nakon kraćeg odmora i ručka po želji (iz ruksaka ili u domu), Grupa A, kojoj bude ovaj uspon dovoljan, ostaje na poziciji Kamniške koče uživati u odmoru i pogledima.

Grupa B, koja bude željna izazova ide na Planjavu (2394 m). Ova grupa obavezno mora imati kacigu i rukavice. Uspon na Planjavu traje cca 2,00 - 2,30 sata, tehnički je zahtjevan i zahtjeva izvrsnu fizičku spremu planinara. Potrebno je savladati cca 500 m uspona.

Planjava je najveći i najmoćniji vrh istočnog dijela Kamniško Savinjskih Alpa, koji je prema istoku dugim grebenom preko Škarja spojen s Ojstricom, a prema zapadu se njegove stijene strmoglavo ruše prema Kamniškem sedlu. Južne travnato, stjenovite padine strmo se spuštaju u dolinu Repov kot, a strma sjeverna stijena pada gotovo 1000 metara duboko u Logarsku dolinu.

Oko 19 sati, nakon što se Grupa B vrati u dom imamo zajedničko druženje i večeru.

 

Nedjelja, 11.08.

U nedjelju je planiran uspon na Branu te istim putem povratak u Kamnišku Bistricu na početnu točku.

Ustajanje oko 6,30 h i nakon doručka, oko 8,00 h krećemo prema Brani (2253m). Uspon na Branu traje oko 2 sata u kojem je potrebno savladati cca 400 m uspona. Brana je vrh u Kamniško Savinjskim Alpama koji sa svojih 2253 m nadmorske visine i relativno jednostavnim ljetnim pristupom čini vrlo interesantnu lokaciju. Put nije pretjerano zahtjevan no ne bih ga preporučio osobama koje nemaju planinarskog iskustva. Kod hodanja treba biti oprezan. U gornjem dijelu ima nekoliko grebenskih segmenata koji nisu dugi no mogu izazvati nelagodu kod ljudi nenaviknutih na visine, a prije samog vrha potrebno se popeti kroz rasjek što zahtjeva nešto vještine u penjanju. No unatoč tome put savladavaju mnogi planinari. Izlet na Branu je idealan za planinare koji žele iskusiti nešto više i osjetiti Alpe. Nakon odmora i guštanja u pogledima sa vrha Brane, spuštamo se natrag istim putem do doma na Kamniškom sedlu odakle se vraćamo u dolinu prema autima.

 

DOKUMENTI: osobna iskaznica i planinarska iskaznica HPS-a

PREHRANA: iz ruksaka po želji, treba ponijeti dovoljne količine vode, u domu imamo organiziran polupansion (večera i doručak).

OPREMA: standardna planinarska oprema, cipele za planinarenje, zaštita od sunca, kaciga.

CIJENA SMJEŠTAJA: u zajedničkoj spavaonici (za cca 24 osobe): iznosi 49€ po osobi (uključen polupansion i posteljina).

VODIČ: Roberto Špelić, 098366121

POMOĆNI VODIĆ: Duško Brdar, 098324624

TROŠKOVI KOTIZACIJE: 17.00 €

koje treba uplatiti na račun Društva 

HR29 2380 0061 1400 07662

POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: KAMNIŠKO SAVINJSKE ALPE, IME i PREZIME

 

PRIJAVE NA LINK: https://forms.gle/zazx2AFJmCjnY2s76

 

Prijave se primaju do 07.08.24. ili do popunjavanja mjesta u domu(24).  Prijava se smatra važečom uplatom kotizacije.

 

Svaki sudionik je dužan sam procijeniti vlastitu fizičku i psihičku spremnost za pohod, te ga savladava na vlastitu odgovornost. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili nepredvidivih situacija organizator zadržava pravo promjene programa.

 

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu.

 

 

Prijavom sudionik potvrđuje da se pridržava plana izleta, da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Fotografije

kamnisko-sedlo-cover

Arhiva vijesti