05 i 06.10.2024. SREDNJI VELEBIT – PREMUŽIĆEVA STAZA (Planinarska kuća Alan – Šatorina – Skorpovac – Baške Oštarije)

23.09.2024. 17:51

HPD Planik Umag organizira dvodnevni planinarski izlet na Srednji Velebit, Premužićeva - sa naglaskom na pustolovnu varijantu radi spavanja u svom šatoru.

PRIJEVOZ: Osobnim automobilima

 

POLAZAK u 2 varijante dolje:

 

1.   Petak 04.10.24. predvečer dolazak u Jablanovac sa spavanjem u najnižem domu na svijetu PD Miroslav Hirtz (prilagoditi polazak da ste u domu oko 16-22h), zatim polazak sljedeće jutro u 07:30h autima prema Alanu na start pohoda u 08:00h.

 

2.   kome ne odgovara gornje može krenuti na dan pohoda prema donjem

    POLAZAK: Subota 05.10.24 (po satnici)

    MJESTO OKUPLJANJA: Vrata Jadrana 05:30h

    POKRET: Umag 04.00h (kod Lidla), Novigrad 04.10h (dogovoru), Buje 04.15h (dogovor),

                  Poreč 04.20h (dogovor), Buzet 04.45h.

    Start pohoda u 08:00h sa Alana

 

POVRATAK: Nedjelja 06.10.24. navečer

TEŽINA: kondicijski zahtjevno

TRAJANJE: prvi dan oko 10 i pol sati, drugi dan oko 6 sati

DOKUMENTI: planinarska iskaznica HPS-a

PREHRANA: iz ruksaka dovoljna za dva dana bivanja u prirodi, uzeti dovoljne količine vode. Vode po putu ima samo na skloništu Skropovac iz bunara.

OPREMA: standardna planinarska oprema, štapovi, cipele za planinarenje, mobitel, kao i OBAVEZNO rasvjeta, šator, vreća za spavanje, podloga, topla odjeća, oprema za kišu, kuhalo.

VODIČ: Goran Blažević 0989282869

 

Premužićeva staza je pješačko-planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Nakon prošlogodišnjeg izleta u kojem smo prošli područjem NP Sjeverni Velebit, ove godine nas čeka drugi dio staze koji prolazi kroz srednji Velebit. Da bi izlet bio još atraktivniji, tijekom prvog dana odmaknut ćemo se s Premužićeve staze u cilju dolaska na vrh Šatorina koji predstavlja najviši vrh srednjeg Velebita.

 

Noćimo kod planinarskom skloništu Skorpovac, zbog čega preporučamo nošenje šatora i svega što je potrebno za spavanje u njemu (Skloništa poput Skropovac se ne mogu rezervirati jer su otvorena svim planinarima koji žele uči u njega i iz tog razloga i samog smisla avanturističkog izleta potrebna je oprema za spavanje u prirodi....šator,podloga,itd.).

Ovaj je izlet na kalendaru godišnjih izleta kategoriziran kao pustolovni

 

OPIS IZLETA

 

1.   DAN

PK Alan – Šatorina – Skorpovac (25km, 10 i pol sati)

 

Početna točka ovog planinarskog izleta je Planinarska kuća Alan. Staza nas vodi cestom Sveti Jurij – Krasno, do spomenika, kod kojeg se križa s Premužićevom stazom, skreće desno na nju, s desne strane zaobilazeći Bilansko Mirovo, nakon kojeg izlazi na travnatu zaravan Bilo, gdje dolazi na križanje planinarskih puteva. Na tom križanju Premužićeva staza skreće desno, prelazi preko grebena i prelazi na južnu padinu Zečjaka, napreduje kroz Baričević dolac, nakon kojeg ulazi u visoku bukovu šumu, vodi kroz nju do južne padine vrha Visibaba i u toj točki napušta NP Sjeverni Velebit. U nastavku, uspon slijedi Premužićevu stazu koja stalno polako gubi na visini, a vodi južnom padinom s koje su otvoreni prekrasni vidici na more i otoke (stalno su u fokusu otoci Rab, Sveti Andrija i Goli), sve do križanja planinarskih puteva na južnoj padini vrha Ograđenik. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i slijediti stazu 500 m do križanja planinarskih puteva, gdje se ova staza spaja na stazu koja dolazi iz Dokozine Plani, skreće desno te za 270 m stiže do PS Ograđenica. Na ovom dijelu staza stalno dobiva na visini tako da od Premužićeve staze do PS savladava visinsku razliku od 70 m. Slijedećih 1,1 km vodi po travnatom terenu koji je obrastao u klekovinu, prolazi sa sjeverne strane Matijević brijega i savladava visinsku razliku od 200 m. Od ove točke do vrha Šatorine ima 1,75 km, a staza najprije vodi kroz klekovinu i gubi na dostignutoj visini 100 m, a nakon toga slijedi oštriji uspon na vrh Šatorina. Ova dionica najprije vodi kroz klekovinu da bi završni uspon išao po travnatoj stazi do travnatog, tupastog vrha s kojeg su otvoreni vidici u svim smjerovima.

 

Nakon Šatorine slijedi nastavak izleta prema PS Skorpovac. Na početku se vraćamo istom stazom kojom smo se penjali na vrh Šatorina nakon čega skrećemo lijevo prema Matijević brijegu. Nakon toga slijedi nastavak spuštanja do Premužićeve staze i nastavak hodanja do PS Skorpovac di je  predviđeno noćenje u svojim šatorima.

 

 

 

2.   DAN

PS Skorpovac – Baške Oštarije (15km, 6 sati)

Drugog dana pratimo Premužićevu stazu koja ide lagano ka svome kraju, prolazeći kroz lijepe šume i uz mnoga nekadašnja polja ograđena suhozidima, da bi završila u Baškim Oštarijama. Ugodna šumska staza na više mjesta presijeca makadamski kolni put da bi se zatim lagano penjala prema Dabarskoj kosi, gdje nam se otvaraju vidici na more i na Ravni Dabar. Od tuda ponovo ulazimo u šumu i lijepim stazama dolazimo do kraja Premužićeve staze te se makadamskim putem spuštamo do polja i otuda djelomično makadamom i asfaltom, a djelomično planinarskom stazom, idemo do hostela u Baškim Oštarijama gdje nas čeka autobus koji nas vraća do planinarske kuće Alan.

 

TROŠKOVI IZLETA:

Noćenje dom PD Miroslav Hirtz 15€+1,33€/osoba (za one koji odaberu dolazak u petak u Jablanovac).

Ulaznica za NP Sjeverni Velebit: 4,00 eura/osoba

Autobus Baške Oštarije – Alan: 17,00 eura/osoba

 

TROŠKOVI KOTIZACIJE: 15,00 EUR koje treba uplatiti na račun Društva 

HR29 2380 0061 1400 07662 ,  POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: VELEBIT, IME i PREZIME

PRIJAVE NA LINK:  https://forms.gle/bAMUdYfTTN4y1t2j7

 

Prijave se primaju do max broja od 22 osobe.

Prijava se smatra važećom nakon uplate kotizacije.

 

VAŽNO!!!

Svaki sudionik je dužan sam procijeniti vlastitu fizičku i psihičku spremnost za pohod, te ga savladava na vlastitu odgovornost. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili nepredvidivih situacija, organizator zadržava pravo izmjene programa.

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu.

 

 

Prijavom sudionik potvrđuje da se pridržava plana izleta, da je upoznat sa zahtjevnošću izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

Fotografije

atoria-dokozina-plan-dsc05563-stitch_origIMG_20220903_102815

Arhiva vijesti