Jednodnevni izlet na rt Kamenjak, 6. veljače 2022.

26.01.2022. 22:54

Nedjelju. 6. veljače 2022. planiran je izlet na rt Kamenjak i uživanje u svemu što jug Istre pruža...

STAZA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI DONJI KAMENJAK
 
Vodič:  Natalija Štimac, PD "Elektroistra" Pula
 
 
Težina staze:  Lagana (oko 14 km.) 5 sati hodanja s pauzama.
 
Okupljanje u 9 sati na parkiralištu ispred rampe (prije ulaska u Premanturu skrenuti desno pa prema rampi, ulazu).
 
Povratak oko 14 sati.
 
Hrana i piće iz ruksaka.
 
Rt Kamenjak je znamenit po orhidejama i parku dinosaura.
Staza ulazi u zaštićene krajolike Kamenjaka. Putem prolazimo kraj parka dinosaura s impozantnim skulpturama dinosaura u prirodnoj veličini, a na obali možemo vidjeti i njihove stvarne stope zauvijek urezane u kamenu.
Putem ćemo naići i na lučicu u kojoj se ljuljuškaju barke starih premanturskih ribara.
Obala koja se proteže ispod same staze ističe se raznolikošću oblutaka, ravnih ploča i špičastog kamenja (siga) koje more iz dana u dan oblikuje i rezbari.
U daljini primjetit ćemo obrise dvaju otočića. Jedan je od njih Porer, kamenita hrid na kojoj se ponosno uzdiže istoimeni svjetionik, a drugi Fenoliga, jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaurovih stopa u Europi. 
Na samom jugu Kamenjaka smjestio se Safari bar izrađen od materijala pronađenih na Kamenjaku. 
Obala južnog dijela Kamenjaka obiluje kanjonima poznatima po atraktivnim skokovima u more i podvodnim špiljama. Na putu prema sjeveru pratit će nas prekrasna flora Kamenjaka koju čini više od 500 različitih biljnih vrsta. Među njima se osobito izdvajaju orhideje, neke i strogo zaštićene zakonom. Nastavljamo dalje šetnju uz istočnu obalu Kamenjaka i uživamo u pogledu na medulinski arhipelag koji krasi mnoštvo otočića i uvala. 
 
Prijave vodiču na 098343383 do četvrtka (3. 2.) u 19.00 sati.
 
Napomena: Odazivom na pješačenje svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

Fotografije

kaap-kamenjak-kroatie1395234217_huge14842767512_d24a3b26f5_b

Arhiva vijesti