SLAVNIK (SLO), 16. 4. 2023., nedjelja

05.04.2023. 15:01

Nakon dva ŠČ, eto nas na Slavniku :-)

 

 

Program izleta:

U ovom planinarskom izletu uspon kreće iz Markovščine, preko sela Skadanščina, posjećuje se vrh Slavnik te se vraća istim putem natrag.

S parkirališta iz Markovščine planinarska staza 30 minuta vodi po kolnom putu - šumskoj cesti. Staza je gotovo polegnuta, a u nastavku pravi lagani spust sve do najniže točke nadmorske visine 530 m.

Nakon 25 minuta laganog hoda po šumskoj cesti, markacije nas dovode na asfaltnu cestu koja vodi do Skadanščine. Nastavlja se asfaltnom cestom okvirno još  500 m, a potom staza skreće desno i vodi kroz šumu do sela Skadanščine.

Iz centra sela smjerokaz upućuje lijevo na šumsku cestu koja dalje vodi kroz polje. Izlaskom iz sela, nakon stotinjak metara dolazi se do raskrižja puteva: lijevo – Mala vrata, Velika Plešivica i Slavnik (3,5 h), a ravno ili polu-desno ponovno Slavnik (1,5 h). U ovom izletu je izabrana vremenski kraća varijanta uspona.

Nastavlja se dalje šumskom cestom, okvirno desetak minuta, a potom se ulazi na planinarsku stazu koja vodi kroz šumu, do pred sam vrh, gdje izlazi na travnati dio grebena. Kada se iziđe na travnati greben vidi se antenski stup – odašiljač i vrh Slavnika. S vrha slijedi povratak na polaznu točku istim putem.

 

 

Statistika i osnovne potrepštine:

 

Ukupna duljina staze je oko 14 km. Kondicijski srednje zahtjevna, tehnički nezahtjevna staza. Svladava se visinska razlika od 500 mnv, a vrijeme hodanja je oko 4 i pol sata.

Sa sobom ponijeti standardnu planinarsku opremu za nisko gorje (gojzerice, planinarski štapovi,...), dovoljnu količinu vode za piće te hranu iz ruksaka. Shodno vremenskim uvjetima, ponijeti odgovarajuću odjeću.

 

Početak hoda: u 9.00 sati.

Završetak: oko 14.00 sati.

 

Cijena izleta: 17 € / osobi – uplatiti na račun Društva: HR29 2380 0061 1400 0766 2

PRIJAVA NA IZLET: PUTEM POVEZNICE: https://forms.gle/QZ2M95gHrGeBQ3KR9

Vodič: Melita Doričić, PD "Lisina"

 

OKUPLJANJE I POLAZAK:

- BUZET: Mašimova škulja u 6.30 i

- UMAG: Autobusni kolodvor u 7.10.

 

Autobus ima 35 mjesta.

 

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu. Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.

Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet.

 

Za sva pitanja javiti se vodičkinji na 091 570 1377.

 

Slavnik (1028 m) je najviši vrh na sjevernom dijelu slovenske Ćićarije i posljednji najveći tisućnjak. To je kraško područje koje graniči na sjeveru s  Motarskim  podoljem, na jugu s Crvenom Istrom, na zapadu sve do Kozine, a prema istoku do Brgudskog podolja. Stoga, staro goropisno ime nije samo vrh Slavnik, već se odnosi i na gorsko područje slovenske Ćićarije, koje se naziva Slavniško Podgorje – skraćeno Slavnik. Hrbat je građen od vapnenca i dolomita, do 850 m visine Slavnik je obrastao grmljem i šumom, a iznad toga vrh je obrastao travom. Na Slavnik se može doći iz više pravaca, a najkraći i najlakši prilaz je iz Podgorja.

Fotografije

SLAVNIK

Arhiva vijesti