VAL ROSANDRA, Trst - Italy, nedjelja 25.02.2024. (jednodnevni izlet autobusom)

14.02.2024. 18:47

Prirodni rezervat Val Rosandra nadomak Trsta, (Italija) popularno je odredište za izletnike i ljubitelje prirode. Ovaj živopisni rezervat zaštićeno je područje od 1996. godine kako bi se sačuvala njegova osebujna flora i fauna.  

Polazak autobusa:

06:40h Novigrad autobusna

07:00h Umag autobusna

08:10h Buzet autobusna

Povratak je u kasnim popodnevnim satima.


PLAN PUTA: 
Dolazimo autobusom u mjesto SOCERB na granici Italije i Slovenija gdje je naša polazišna točka. 
Socerb je prekrasno zbijeno srednjovjekovno selo izgrađeno pod stijenom sa svojim dvorcem i seoskim domaćinstvima krškog tipa.
Na mjestu današnjeg dvorca Socerb i bliže okolice nalazilo se pretpovijesno utvrđeno naselje, a pronađeni su i ostaci iz rimskog doba.
U blizini dvorca nalazi se i Sveta jama –krška špilja s jedinom podzemnom crkvom u Sloveniji.


Sa lokacije gdje će nas ostaviti autobus slijedi kratka priprema planinara te krećemo  prema samom dvorcu i grebenu sa kojeg puca pogled na Koparski i Tršćanski zaljev.
Put nastavljamo dalje po samoj granici Italije i Slovenije i prolazimo pored vojnih ostataka iz vremena bivše Jugoslavije.
Tu ulazimo u šumu i prolazimo pored vrha Mali Kras 457m te nastavljamo dalje i ulazimo u zonu Bosco di Monte Carso. Rubnim dijelom hodamo kroz šumu
do vrha Cippo Comici gdje cemo imati kratku pauzu te se nakon toga spuštamo prema crkvici Santa Maria di Siaris.

Na toj lokaciji napravit ćemo pauzu za okrijepu iz ruksaka.

Nakon pauze spuštamo se na stazu: s lijeve strane nam se pruža pogled na vodopad. Staza prolazi duž rijeke Glinščice te je u jednom trenutku i prelazimo kada nam kreće uspon prema suprotnom grebenu i do vrha Monte Stena (441nm).

Staza dijelom prelazi preko nekadašnje željezničke pruge Trst-Kozina
(izgrađene 1887) koja je sada biciklistička staza. Cijelim putem moguće je da sretnemo stada divokoza čije je ovo stanište i stazom se zna osjetiti miris kojim obilježavaju da je ovo zapravo njihov dom. Kada dođemo na drugi greben, slijedi lakša šetnja do mjesta San Lorenzo i vidikovca,  a zatim idemo nizbrdo i na drugi vidikovac (Mocco) koji je već vrlo blizu naše konačne ciljne točke – planinarski dom na najnižoj nadmorskoj visini Rifugio Mario Premuda (trenutno zatvoren).
Tu se budemo zaustaviti 10-tak minuta i zatim krečemo još cca 1 km do parkirališta u mjestu BAGNOLI gdje nas čeka autobus.


RUTA kojom se hoda:

Socerb - Monte Carso - Cippo Comici - Santa Maria in Siaris – Bottazzo - Monte Stena - Vedetta di San Lorenzo - Vedetta di Mocco -Rifugio Premuda - Bagnoli


Duljina staze cca. 13 km, savladavamo cca. 400 m uspona
Vrijeme hodanja cca. 6 sati s pauzama


Marenda iz ruksaka. Uzeti sa sobom dovoljnu količinu vode.
Oprema: standardno planinarska. Gojzerice obavezne.
Zahtjevnost staze: Srednje zahtjevna
Vodič: Roberto Špelić  098366121

Napomena: OBAVEZNO UZETI OSOBNU ISKAZNICU RADI PRELASKA GRANICE.

 

Troškovi kotizacije: 16 eura

uplata na račun Društva HR29 2380 0061 1400 07662

POZIV NA BROJ: 99

OPIS PLAĆANJA: KOTIZACIJA VAL ROSANDRA, IME i PREZIME

 

PRIJAVE NA: https://forms.gle/oVnsAWGHM2QEBRAq8

Prijave se primaju do četvrtka 22.02. u 10.00h ili do popunjenja mjesta u autobusu.

 

Izlet je organiziran za članove HPD „Planik“ Umag i/ili osobe koje imaju uplaćenu članarinu u HPS-u za tekuću godinu. Prijavom sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnosti izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik mora poštovati upute i odluke vodiča. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan, satnicu ili otkazati izlet. 

Arhiva vijesti