Kanjavec, Julijske alpe

01.08.2014. 10:21

planinarski izlet na Kanjavec (2569 m), Julijske alpe, Slovenija

 

dana 09. i 10. kolovoz 2014. godine

 

 

Polazak autobusa 09. kolovoza 2014. iz:

 

BUZETA

u

6,00

sati

sa benzinske postaje OMV/CRODUX

BUJA

u

6,30  

sati

sa autobusne stanice

 

Opis izleta:

Subota, 09.08.

Dolazak do ulaza u dolinu Zadnjice (50. serpentina vršičke ceste) planira se oko 11,30 sati.

Prvi dan penjemo se približno 5 sati laganim hodom cca 1500 m visinski od ulaza u dolinu Zadnjice (cca 650 m) do planinske Koča na Doliču (2151 m) gdje ćemo i prenoćiti, te drugi dan krenuti na vrh Kanjavca.

OPCIJA: Ukoliko vremenski uvjeti dozvole, moguć uspon iz doline Zadnjice do nadomak Koče na Doliču po zahtjevnoj stazi Komar (uz obveznu uporabu opreme za samoosiguravanje: kaciga, pojas i Y), te mogućnost formiranja lakše i teže skupine.

Nedjelja 10.08.

Polazak prema vrhu je u ranim jutarnjim satima prilazom iz smjera Hribarica (lagana staza).

Očekuje nas cca 1,5 do 2 sata uspona laganim tempom od Koče na Doliču do vrha Kanjavca (2569 m). Savladava se cca 450 m visinske razlike.

OPCIJA: ukoliko vremenski uvjeti na stazi dozvole, mogućnost formiranja teže skupine za uspon direktno zahtjevnom stazom na vrh Kanjavca (uz obaveznu opremu za samoosiguravanje).

NAPOMENA:Sudionici pohoda koji ne žele sa Hribarica na vrh Kanjavca ili u slučaju prisutnih zimskih uvjeta na vršnom dijelu ne raspolažu zimskom opremom ne moraju ići na vrh Kanjavca, već mogu pričekati i predahnuti do povratka ostatka grupe na raskrižju Hribarice.

U slučaju još uvijek prisutnih zimskih uvjeta za uspon s Hribarica na vrh Kanjavca moguća je obvezna upotreba zimske opreme, o čemu će sudionici biti naknadno obaviješteni. Prema trenutnim uvjetima na stazi, za kružni obilazak od Koče na Doliču preko Hribarica (bez uspona na sam vrh) do Koče na Prehodavcih i silazak nije potrebna zimska oprema.

Po spuštanju s vrha Kanjavca do Hribarica, slijedi nastavak kružnom stazom do Koče na Prehodavcih gdje uz stazu prolazimo pored dva ledenjačka Triglavska jezera (Zeleno i Rjavo jezero).

Nakon predaha u Koči na Prehodavcih, nastavljamo spuštanje natrag do ishodišne točke kružnom stazom do doline Zadnjice ili Trente.

 

Kondicijska i tehnička zahtjevnost pohoda:

Pohod je kondicijski srednje zahtjevan s ukupno 6-7 sati uspona kroz dva dana, te savladavanje visinske razlike od cca 2000 m.

Staza nije tehnički zahtijevna s prilazom iz smjera Hribarica ukoliko u vršnom dijelu nisu prisutni zimski uvjeti.

Staza je srednje tehnički zahtjevna uz korištenje opreme za samoosiguravanje, odnosno, zimske opreme u slučaju:

- prilaza zahtjevnom stazom Komar (opcija) iz doline Zadnjice do nadomak Koče i direktnog prilaza na vrh iz Koče u uvjetima suhog vremena (uz korištenje opreme za samoosiguravanje) i

- uspona na vrh Kanjavca od raskrižja Hribarice (uz korištenje zimske opreme) u slučaju još prisutnih zimskih uvjeta

Potrebna oprema za pohod:

Uz standardnu planinarsku opremu (obvezna zaštita od sunca i kiše, toplija odjeća), obvezno ponijeti kacigu, a u slučaju nužde da se nađe i minimalnu opremu za samoosiguravanje (zamku/ gurtnu i 2 karabinera).

Sudionici zainteresirani za uspon po zahtjevnim stazama (opcije) obavezno ponijeti komplete za samoosiguravanje i zimsku opremu za prelaženje snježišta.

Sudionici lakše skupine, u slučaju još uvijek prisutnih zimskih uvjeta pri vrhu, naknadno će biti obaviješteni izmjenom ove obavijesti o eventualnoj potrebi za dodatnom zimskom opremom (cepin, dereze).

Ograničenje broja sudionika: najviše 18 osoba + 2 vodiča (zbog ograničenih smještajnih kapaciteta)

Za eventualno veći broj sudionika od rezerviranog broja, mogućnost upita prijevozniku za veći autobus i koči za ev. dodatno noćenje.

Cijena prijevoza: 250,00 kn/osobi (u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih mogućnost organizacije prijevoza vlastitim autima)

Uvjeti noćenja i prehrane u domu za članove HPS-a (uz iskaznicu): poželjno ponijeti jednokratnu/višekratnu plahtu tj. navlaku za spavanje da vam je dodatno ne naplate), a u domovima ima mogućnost narudžbe 2-3 standardna jela (jota, ričet, enolončnica i sl.)

Cijena putno-zdravstvenog osiguranja za dva dana (grupna): 28 kn/osobi (ugovara se za sve prijavljene, osim onih koji nas posebno obavijeste da su već osigurani po drugoj osnovi)

PRIJAVE: pročelnicima podružnica ili direktno vodičima odmah nakon objave programa do popunjenja autobusa (18 mjesta), a najkasnije do 07. kolovoza 2014. (četvrtak) u prostorijama društva i podružnica od 20 do 21 sat.

Podružnice: Umag: 743-003 (091 2060510); Buje 091 208-0512; Novigrad 091 208-0511;

Buzet 091 208-0510; Poreč 091 1060-510

Molimo uz prijave navesti (zbog police osiguranja):

            - ime i prezime,

            - OIB i

            - datum rođenja .

 

Napomena:

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene programa ovisno o vremenskim uvjetima, planiranoj satnici i ostalim okolnostima na stazi.

Odazivom na pohod svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima istoga, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na pohodu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pohodu prisustvuje na vlastitu odgovornost.

 

Organizator: HPD Planik Umag, Podružnica Buzet

Vodiči: Anica Milković Grbac 091 6950 648 i Marino Baćac 098 219 447

Arhiva vijesti