GUMANCE (GROBNIČKE ALPE) - nedjelja 6. rujna 2020.

31.08.2020. 18:44

Jednodnevni planinarski izlet GUMANCE (GROBNIČKE ALPE) u nedjelju 6. rujna 2020. godine

NA IZLET SE IDE OSOBNIM AUTOMOBILIMA.

Okupljanje Okupljanje 6.09.2020 na benzinskoj postaji INA pred tunelom Učka u 7,30 sati.

Gumance /920 m/, visoravan /od Klane udaljena 9-10 km/ dugačka oko 3km i široka 300-500 metara, na samoj granici sa Slovenijom, danas je to zelena površina prekrivena travnjacima. Lokalitet je bio poznat kao sjenokoša, a 1912. godine na toj je planinskoj visoravni izgrađeno malo naselje kako bi se drvosječe i šumari mogli skloniti i okrijepiti. Za vrijeme talijanske vladavine na visoravni je postojala vojarna i fortifikacijska utvrda (tzv. Alpski zid), da ga ne bi mogli koristiti partizani, Gumance su 1944. godine, zapalili Nijemci.     Osobnim automobilima dolazimo do same visoravni, gdje ćemo parkirati automobile i krenuti preko visoravni zatim šumskom cestom prema dolini Trstenik (960 m), koje je nekada bilo omiljeno izletište Riječana, o čemu svjedoče i ostaci doma za odmor. Trstenik je vegetacijski i pejzažni relikt davnih vremena, koji je nekada bilo jezero.

Planinarskom stazom i šumskom cestom popet ćemo se do ostataka bivše talijanske vojarne na Željeznim vratima /1200m/,  dalje šumskom cestom opet doći na ishodište.

Težina- tehnički laka, fizički srednje zahtjevna, ukupno hoda cca 4 sata, duljina oko 12 km.

Prijevoz: osobni automobili.

Oprema: normalna planinarska, ovisno o vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka.                                                                                                 

PRIJAVE:       do 04.09.2020., na mail : mario.hreljak@buzet.hr                                   

                      ili do 6.09.2020.,na  mobitel 0916950663


VAŽNE NAPOMENE

Svaki sudionik je dužan sam procijeniti vlastitu fizičku i psihičku spremnost za pohod, te ga svladava na vlastitu odgovornost. Molimo planinarsko ponašanje. Organizator pohoda  zadržava pravo izmjene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane COVID 19 virusom a sve u cilju zaštite zdravlja posebno skrećemo pozornost na pridržavanje sljedećih mjera :

– Pratite i primjenjujte mjere, preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Prilikom planinarenja i penjanja pridržavajte se preporučene sigurne udaljenosti. Posebno vodite računa o sigurnosnoj udaljenosti na prostoru kod planinarskih objekata, na grebenima i vrhovima. Ako je na nekom mjestu povećana gužva, pričekajte da se prostor očisti ili potražite neko drugo sigurno mjesto u blizini.

– Izbjegavajte rukovanje, zagrljaje, pijenje iz tuđe boce, jedenje iz zajedničke posude i slične vrste bliskih kontakata.

– U ruksaku ponesite zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju. Koristite masku za nos i usta ako se zbog prve pomoći trebate približiti osobi na udaljenost manju od preporučene. 

– Gdje god je moguće perite ruke, vodite računa o osobnoj higijeni i zdravlju.

– Ako niste potpuno zdravi ili ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom, ostanite kod kuće.

Organizator:  HPD Planik Umag, podružnica Buzet.

Vodič na stazi: Mario Hreljak.

 

Izvor: https://lanterna.news/2020/05/15/ideja-za-izlet-gumance/

Arhiva vijesti