MEMORIJAL „NEDJELJKO MARKEŽIĆ“

27.12.2017. 00:07

Podružnica Buzet  oganizira jednodnevni planinarski pohod

MEMORIJAL „NEDJELJKO MARKEŽIĆ“ Nedjeljkovim stazama- SOPOT-

u nedjelju  7.01.2018.

NA POHOD SE DOLAZI VLASTITIM PRIJEVOZOM – AUTOMOBILIMA.

Okupljanje svih koji žele prisustvovati polaganju cvijeća i svijeća na grob Nedjeljka Markežića je u 8,30 sati na parkiralištu kod groblja u Buzetu. Nakon toga spuštamo se autima do parkirališta kod vatrogasaca. 

Polazak je predviđen u 9,00 sati.

 

OPIS STAZE

Sa parkirališta, staza nas vodi do Sv. Ivana te lijevo asfaltnom cestom, zatim uzbrdo prema brdu Sv. Križ. Na platou pored istoimene crkvice biti će kraći odmor pa idemo prema selu Brgad. Prolaskom sela nastavljamo makadamskom cestom prema selu Strana, no petstotinjak metara prije možemo skrenuti lijevo i spustiti se do potočića Rečica koji u kamenu, poput nekog umjetnika, probija svoj put prema veličanstvenom slapu Sopot. Tu se voda, kada je ima, kroz veliku rupu u kamenu stropoštava u dubinu i tvori sigurno najljepši slap u Istri. Približavanje stijenama je OPASNO jer nije osigurano. Vraćamo se prema selu Strana te spuštamo u donji dio sela gdje uskom stazicom stižemo do našeg slapa SOPOT. Tu nam se pruža veličanstven pogled odozdo na prije spominjanu rupu u kamenu iz koje se voda stropoštava u dubinu od preko pedeset metara. Za nastavak puta, o vremenskim prilikama i količini vode u potoku ovisi kojim ćemo putem nastaviti do parkirališta.

Staza započinje na nadmorskoj visini od 50 metara a najviša točka je brdašce Sv. Križ na oko 284 metara nadmorske visine. Nije teška ni zahtjevna a veoma je atraktivna kada na vodopadu ima vode. Za njeno savladavanje, razgledavanje i odmor, potrebno nam je 3-4 sata.

Za pohod je potrebna standardna planinarska oprema, ovisno o vremenskim prilikama te dosta tekućine.

 

PRIJAVE:  Rok za prijave: najkasnije do 4.1.2018. (četvrtak) do 20:00 sati

Kontakt za prijave: Zlata Markežić, mob: 091 1695-066

 

NAPOMENA

Sudionici pohoda dužni su pridržavati se uputa vodiča. Organizator zadržava pravo promjene programa ovisno o okolnostima.

Odazivom na pohod svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima istoga, te da pristupa pohodu na vlastitu odgovornost.

Organizator:  HPD Planik Umag, Podružnica Buzet

Vodiči na stazi: Radovan Nežić i Zlata Markežić 

Arhiva vijesti