Limski kanal - Jural - Dvigrad, 13.12.2015.

06.12.2015. 21:24

Dvigrad

Limski kanal - Jural - Dvigrad, 13.12.2015.

Okupljanje i početak izleta u 9:00 na parkiralištu kod ulaza u Limski kanal.

Na izlet se dolazi automobilom, u vlastitom aranžmanu.

Okupljanje i početak izleta u 9:00 na parkiralištu kod ulaza u Limski kanal.

 

„Dvigrad - Na uzvisinama koje se izdižu iz doline u pretpovijesti nalazila su se dva gradinska naselja. Rimljani su ih nazvali Duo Castra – Dva Grada. To su bili Parentin i Montecastello. Parentin je razoren u 14. st. u ratu između Venecije i Genove, a nalazio se je na suprotnoj strani današnjeg Dvigrada, ondašnjeg Montecastella. Dvigrad je bio opasan zidinama s visokim kulama. Još i danas se razabire dvjestotinjak stambenih zgrada. U središtu se nalazi crkva sv. Sofije koja se obnavlja. Nekada je u Dvigradu živjelo dvije tisuće stanovnika. Potpuno je napušten u 17. st kada su se njegovi stanovnici iscrpljeni ratovima, kugom i malarijom preselili u obližnji Kanfanar. Na vrhu je sagrađena crkva Sv. Sofije koja je dominirala gradom. Ispred crkve nalazio se glavni gradski trg okružen reprezentativnim zgradama – gradskom palačom na istočnoj strani i prostorima koji su pripadali kaptolu na zapadnoj. Zapadno od bazilike nalazili su se prostori koji su služili za smještaj vojne posade. Jugozapadni dio čini obrtnička zona, a ostali dijelovi su za stanovništvo. Crkva se početkom XIX. st urušila, propao je krov i od tada do kraja 90.tih godina prošlog stoljeća, Dvigrad je bio zaboravljeni grad. Danas je Dvigrad značajan spomenički kompleks i omiljeno izletište. Sanacija grada započela je 1997. god i još uvijek traje.“ - Izletpoistri.com

 

OPIS IZLETA:

Početna točka je ulaz u Limski kanal, na cesti Sveti Lovreč – Sošići. Staza se odmah strmo diže po trasi vodovoda do vrha Jural (218). Tu se otvara pogled na Limski kanal te sela i gradove prema zapadnoj obali Istre. Nakon kraćeg odmora, nastavljamo put prema selu Mrgani. Prelazimo nadvožnjakom autocestu, zaobilazimo selo Mrgani, te pratimo autocestu sve do vijadukta Limska draga. Tu počinje strm silazak, gdje je potrebno biti posebno oprezan, jer se ne radi o uređenoj planinarskoj stazi. Nakon 150m spusta, dolazimo do makadamske ceste koja prolazi po dnu Limske drage. Ugodnom šetnjom za 1,5km dolazimo do ruševina srednjevjekovnog grada Dvigrada (103m).

U Dvigradu je predviđena stanka za marendu iz ruksaka i kratak obilazak ruševina. Nakonodmora, krećemo lagano natrag do početne točke (parkirališta) po makadamskoj cesti (7km).

Staza nije zahtjevna, osim jednog uspona i silaska iz Limske drage, gdje treba biti malo oprezan.

 

TEŽINA: laka, sa jednim manje zahtjevnim usponom i jednim manje zahtjevnim silaskom;

PODACI O STAZI: uspon/silazak 345 m, udaljenost 15 km

PREDVIĐENO VRIJEME POHODA:  5 sati

PREHRANA: Iz ruksaka.

 

 

Svaki sudionik pohoda je dužan sam procijeniti vlastitu fizičku i psihičku spremnost, te ga savladava na vlastitu odgovornost.

U slučaju nepredvidivih situacija organizator zadržava pravo promjene programa.

PRIJAVE najkasnije do četvrtka 10.12.2014. Umag 091 2060510; Buje 091 2080512; Novigrad 091 2080511; Poreč 091 1060510; Buzet 091 208-0510.

 

Organizator: HPD “PLANIK“ – podružnica Poreč

Vodič :   Goran Šepić mob. 091 1060 510

Staza

Profil

Arhiva vijesti